Ελλάδα: Ένας ανερχόμενος προορισμός για τουριστικές επενδύσεις, απομακρυσμένη εργασία (digital nomads) και μετεγκατάσταση
Η Ελλάδα, μια χώρα με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με περίπου 6.000 μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά και νησίδες, και με εδραιωμένη πλέον θέση στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στο συγκεκριμένο κλάδο. Η χώρα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά προσφέρει επίσης ελκυστικές προτάσεις για θεματικό τουρισμό όλο τον χρόνο. Επίσης τελευταία αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές για όσους θέλουν να δουλέψουν απομακρυσμένα μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον αλλά και για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί και ψάχνουν ένα νέο σπίτι σε μια χώρα με χαμηλό κόστος ζωής και όμορφο life style.
Παρά τις σημαντικές δυσκολίες που έφερε η πανδημία παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, σημαντικά ξενοδοχειακά funds από όλο τον κόσμο επενδύουν στην χώρα αγοράζοντας και χτίζοντας ξενοδοχεία κυρίως των δύο πιο υψηλών κατηγοριών (4* και 5*). Οι τουριστικές επενδύσεις εξελίσσονται τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην νησιωτική περιοχή.
Η πορεία του Ελληνικού τουρισμού σίγουρα έχει ανακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του Covid 19 αυτό όμως δεν συμβαίνει και με τις διεθνείς αλλά και εγχώριες επενδύσεις στον τομέα.
Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, το 2020 άνοιξαν 81 νέες μονάδες, ενώ περαιτέρω άνοδος σημειώθηκε και το 2021. Σε απόλυτους αριθμούς στη διετία προστέθηκαν περίπου 150 νέα ξενοδοχεία. Τη διαφορά έκαναν οι δύο ανώτερες κατηγορίες, όπου οι μονάδες των 5* σε όλη την επικράτεια αυξήθηκαν από τις 610 του 2019 στις 651 το 2020 και οι μονάδες των 4,* με τη σειρά τους, αυξήθηκαν από τις 1.664 του 2019 σε 1.708 το 2020.. Μείωση σημειώθηκε στις μονάδες 3 αστέρων.
Τα ξενοδοχεία της Αττικής αυξήθηκαν επίσης, από τα 675 του 2019 στα 689 το 2020 και σχεδόν όλες οι προσθήκες ήταν στις δύο ανώτερες κατηγορίες των 5 και 4 αστέρων, με την τάση να συνεχίζεται και το 2021. Η πόλη της Αθήνας παρά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε λόγω της πανδημίας συνέχισε να προσελκύει με αμείωτη ένταση επενδύσεις, είτε πρόκειται για μεγαλύτερες μονάδες, είτε για μικρότερα boutique ξενοδοχεία.
Διεθνή επενδυτικά ονόματα φέρνουν κεφάλαια μέσα στην πανδημία με σκοπό -κυρίως- την αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων σε ελληνικά νησιά, διαβλέποντας τις προοπτικές του κλάδου, ενώ άλλοι επενδύουν σε ολοκαίνουρια projects ξεκινώντας εκ του μηδενός.Επίσης, η προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και η συνεχής ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, αποτελεί βασικό στόχο του αναπτυξιακού προγραμματισμού και της στρατηγικής ανακοινώνει το Υπουργείου Τουρισμού.
«Κανείς δεν γνωρίζει για παράδειγμα, τα ski resorts στην Ελλάδα» λέει, «κανείς δεν μιλά για τα μικρά χωριά και τα μικρότερα νησιά. Αυτό είναι ένα λάθος της κυβέρνησης αν θέλει τουρισμό όλο τον χρόνο».
Η νέα εθνική στρατηγική για τον Τουρισμό σύμφωνα με το Υπουργείο υλοποιείται σε 4 βασικούς άξονες:
· Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την διευκόλυνση των επενδύσεων.
· Τον συνεχή εμπλουτισμό του Τουριστικού Προϊόντος με την ανάπτυξη των Ειδικών & Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού.
· Τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του Τουρισμού.
· Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας.
Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της Ελλάδας, όπως η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά, η ασφάλεια, το χαμηλό κόστος ζωής του τόπου, το πνεύμα φιλοξενίας και η γεωγραφική ποικιλομορφία προσελκύουν πολύ κόσμο για τουρισμό εργασία ή μετεγκατάσταση και ενισχύουν την εικόνα της Ελλάδας αφενός ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς και αφετέρου ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Επίσης, η χώρα δεν στερείται υποδομών, αφού η Ελλάδα, καταλαμβάνει σήμερα την 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του World Economic Forum για την ανταγωνιστικότητα των χωρών στον τουρισμό, ανάμεσα σε 140 οικονομίες, σύμφωνα με το δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταξιδιών και Τουρισμού για το 2019. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε επίπεδο επιμέρους δεικτών, η Ελλάδα κατέχει την 13η θέση στην Υγεία και τη 18η στις Υποδομές Αερομεταφορών και στις Υποδομές Τουριστικών Υπηρεσιών.
Ακόμη στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 800.000 ξενοδοχειακές κλίνες, περισσότερες από 500 συνεδριακές εγκαταστάσεις, περισσότερες από 8.000 θέσεις ελλιμενισμού για γιοτ και σκάφη αναψυχής, και απευθείας αεροπορικές συνδέσεις σημαντικών Ευρωπαϊκών αεροδρομίων με πολλούς ελληνικούς προορισμούς.
Σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τις προοπτικές που εμφανίζονται στον τομέα της μετεγκατάστασης ανθρώπων από διάφορες χώρες στην Ελλάδα, μιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό. Ο κύριος Nasser Sami Amarin, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Wings Over Greece» που βοηθάει μη Ευρωπαίους πολίτες να εκδώσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα και ο Έλληνας συνεργάτης του κύριος Δημήτρης, με χαρά μοιράστηκαν την εμπειρία και τις σκέψεις τους για το θέμα.
Ο κύριος Nasser, προερχόμενος από την Ιορδανία εκτός από την επαγγελματική του εμπειρία στον χώρο, είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου που επέλεξε να μετ-εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Μένει στην χώρα με την οικογένειά του για περίπου 20 χρόνια και υποστηρίζει ότι αυτή ήταν μια απόφαση που δεν μετάνιωσε ποτέ. Στην ερώτησή γιατί επέλεξε την Ελλάδα ως μόνιμο τόπο εργασίας και διαμονής απαντά «για την ιστορία και την κουλτούρα της, οι άνθρωποι είναι φιλικοί και θέλουν να σε κάνουν χαρούμενο, η ζωή είναι εύκολη λόγω του ότι δεν είναι ακριβή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και γενικότερα υπάρχει μια ωραία αίσθηση στην ατμόσφαιρα. Το ίδιο λεπτό που αναγνώρισα όλα αυτά ήθελα να μείνω στην Ελλάδα! Και αποδείχθηκε πολύ καλή επιλογή ακόμα και εν μέσω πανδημίας.»
Στην ερώτηση «τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στην Ελλάδα;», απαντά γελώντας: «Η γλώσσα. Οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί όμως και μου απευθύνονται στα αγγλικά, οπότε το κάνουν εύκολο για μένα. Επίσης, αν θα μπορούσα να προτείνω κάτι είναι το ότι τα δημόσια σχολεία θα μπορούσαν να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες στα ξένα παιδιά να γίνουν αποδεκτά και να ενσωματωθούν. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί μακρά διαδικασία.».
Στην ερώτηση «τι θεωρείτε ότι κάνουμε καλά στην Ελλάδα;» απαντά: « Το σημαντικότερο για μια οικογένεια είναι να είναι ασφαλής και η Ελλάδα είναι μια πολύ ασφαλής χώρα. Η ιατρική φροντίδα επίσης είναι σημαντική. Η Ελλάδα έχει μια από τις καλύτερες που έχω συναντήσει και δεν μιλώ για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Επίσης το φαγητό είναι πολύ καλό και εύκολο να το βρεις παντού και όλες τις ώρες.».
Στις επόμενες ερωτήσεις επικαλεστήκαμε την επαγγελματική του εμπειρία του κυρίου Nasser ως ανθρώπου που δουλειά του είναι να βοηθά πολίτες εκτός ΕΕ να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Ρωτήσαμε λοιπόν ποια είναι τα μέρη που προτιμούν να εγκατασταθούν όσοι έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα; Η απάντηση ήταν αφοπλιστική: τα media επικεντρώνονται μόνο στο καλοκαίρι στην Ελλάδα. Δεν επικεντρώνονται εξίσου στο Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα. «Κανείς δεν γνωρίζει για παράδειγμα, τα ski resorts στην Ελλάδα» λέει, «κανείς δεν μιλά για τα μικρά χωριά και τα μικρότερα νησιά. Αυτό είναι ένα λάθος της κυβέρνησης αν θέλει τουρισμό όλο τον χρόνο». Στην συζήτηση παρεμβαίνει και ο συνεργάτης του κυρίου Nasser κύριος Δημήτρης ο οποίος σπούδασε και εργάστηκε για κάποια χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία «Γνωρίζω ότι όλοι οι Βόρειο Ευρωπαίοι προτιμούν να έρχονται στην Ελλάδα όλους τους άλλους μήνες εκτός από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Είναι πάρα πολύ ζεστοί για αυτούς.»
Επιστρέφοντας στο βασικό ερώτημα απαντούν ότι οι επισκέπτες της χώρας αναζητούν περισσότερα πράγματα εκτός από τα ίδια και τα ίδια όπως για παράδειγμα την Τήνο, το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια, την Αράχοβα. Μέρη όπου μπορεί κανείς να χαρεί την φύση και δραστηριότητες.
Ειδικά για τους digital nomads και τους λόγους που θα είχαν να έρθουν στην χώρα αναφέρουν: δεν είναι έκπληξη το ότι οι digital nomads προτιμούν την Ελλάδα. Βλέπουν την ευκαιρία να μπορούν να εργάζονται από ένα άλλο περιβάλλον. «Υπάρχει παντού ίντερνετ και τηλέφωνο οπότε μπορεί να μείνει κανείς στο βουνό, στην ενδοχώρα ή σε κάποιο νησί, όπου θέλει. Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Επιπλέον σε όλα τα χωριά υπάρχουν όμορφα και φθηνά σπίτια ή προσφέρονται δωμάτια σε σπίτια με πρωινό. Η ζωή στην Ελλάδα είναι φθηνότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.». Όταν ζει κανείς στην περιφέρεια μας λένε οι αποστάσεις είναι μικρές. Δεν έχεις να αντιμετωπίσεις φανάρια και κίνηση στους δρόμους. Τελειώνεις την δουλειά σου και πας για κολύμπι στην παραλία, έτσι συνδυάζεται δουλειά με διακοπές.
Το τελευταίο θέμα της συζήτησης αφορά την οργάνωση της χώρας από πλευράς φορέων διοργάνωσης προορισμού. Το βασικό είναι, μας απαντούν, οι κρατικοί φορείς να προωθήσουν περισσότερο την χώρα ως προορισμό για digital nomads. Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες αλλά είναι πολύ λίγες. Υπάρχουν χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Γερμανία, που έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος ζωής αλλά αν έρθουν να μείνουν στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μπορούν ακόμη και να αποταμιεύσουν.
Οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να φέρουν χρήματα στην περιφέρεια. Επίσης οι άνθρωποι που έχουν συνταξιοδοτηθεί και θέλουν να μείνουν σε μια χώρα με καλύτερο καιρό έχουν καλά εισοδήματα και είναι μια σημαντική ευκαιρία για την χώρα. Και οι δύο ομάδες προτιμούν την φύση, τον καλό καιρό, το καλό φαγητό και την ύπαρξη διαφόρων δραστηριοτήτων. Ο παλιός τύπος τουρισμού εξάλλου δεν ξοδεύει πιά τόσα χρήματα όσα αναμενόταν. Το συμπέρασμα είναι ότι η χώρα χρειάζεται να ξοδέψει μερικά χρήματα για να προσελκύσει ανθρώπους που θα επέλεγαν να εγκατασταθούν κάπου αλλού, ώστε να έρθουν εδώ. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα.
ΑΚΡΙΒΗ ΒΑΓΕΝΑ